Tips om te komen met meer effectieve promo video’s voor evenementen

Als medium zijn er vele manieren om video’s te gebruiken voor evenementen – maar een van de meest populaire is zeker promo video’s. Een promo video is in principe elke video die wordt gebruikt om het evenement te promoten of op de markt te brengen, en de zichtbaarheid ervan te vergroten, prospects te verleiden, of direct de inschrijvingen te verhogen.

In het licht van de cruciale rol van promovideo’s is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo effectief mogelijk zijn. Hier zijn verschillende tips die u kunnen helpen om de effectiviteit van uw promo video’s op verschillende fronten te verbeteren:

Focus op één doel en boodschap

 • Hoewel het waar is dat het algemene doel is om uw evenement te promoten, moet u het verder beperken en meer specifiek zijn. Is uw promotievideo bedoeld om de bekendheid van het evenement te vergroten? Meer inschrijvingen leveren? De kijkers verleiden en interesseren zodat ze meer te weten komen?
 • Als je je doel eenmaal hebt bereikt, kun je een boodschap (en oproep tot actie) vinden die helpt om het doel te bereiken. Met één enkel doel zal de boodschap gerichter, minder gecompliceerd en uiteindelijk effectiever zijn.
 • Als je meerdere doelen hebt die je met je promo video wilt bereiken – kan het een goed idee zijn om voor elk doel een andere video te maken.

Pas de toon en de richting van uw publiek aan

 • Welk publiek zal geïnteresseerd zijn in uw evenement? Van wat voor soort leeftijd, geslacht, inkomen, opleiding of beroepsgroep komen ze?
 • Als u enkele (of alle) antwoorden op deze vragen kent, kunt u de toon en de richting van de video dienovereenkomstig aanpassen en de kans vergroten dat deze de groepen waarop u zich richt aanspreken. Als uw evenement bijvoorbeeld vooral gericht is op duizenden studenten, kunt u kiezen voor een leuke, kunstzinnige, nonchalante en authentieke video.
 • Aan de andere kant, als uw evenement gericht is op zakelijke professionals van middelbare leeftijd, wilt u misschien een meer serieuze promo video die informatief is en gebruik maakt van een probleemoplossende formule.

Houd het kort en direct

 • Kijkers hebben tegenwoordig over het algemeen minder aandacht – vooral bij het bekijken van online video’s. Daarom is het belangrijk dat u uw promo video kort en direct houdt, zodat kijkers eerder tot het einde toe kijken en de oproep tot actie opvolgen.
 • De focus op één enkel doel en één enkele boodschap zal daarbij helpen – maar je moet je video ook plannen en op maat maken. De ‘ideale’ lengte voor promo video’s kan variëren afhankelijk van het type en het platform waarop ze worden gepubliceerd, zoals deze infographic voor social media video’s laat zien.

Benadruk de unieke voordelen van het evenement

 • Waarom zouden mensen uw evenement willen bijwonen? Wat hebben ze er aan? Wat maakt het uniek?
 • Als uw promo video sommige of al die vragen kan beantwoorden, zal het veel beter in orde zijn. Daarom moet u proberen de unieke voordelen die uw evenement kan bieden op een bepaalde manier te identificeren en te benadrukken.
 • Voor promo video’s die een probleemoplossingsformule volgen die relatief eenvoudig zou moeten zijn, maar voor anderen is dat misschien niet het geval. Bijvoorbeeld, het voordeel van sommige evenementen kan zijn dat u een geweldige tijd hebt om het bij te wonen, in welk geval u een manier zult moeten vinden om dat feit te laten zien.

Profiteer van de kracht van het beeldmateriaal

 • Video’s hebben een uniek visueel potentieel, en u moet proberen daar in uw promo video op in te spelen. Het beste advies om dat te doen is om altijd te ‘laten zien, niet vertellen’.
 • In principe moet je proberen om visuals te gebruiken om de boodschap van je promo video over te brengen. Als die boodschap bijvoorbeeld is dat het een spannend en leuk evenement is waar ze zich voor moeten aanmelden – dan moet je ze laten zien dat het een leuk en spannend evenement is.
 • Op dezelfde manier, als u de kijkers wilt interesseren in hoe uw evenement hen kan helpen om een probleem op te lossen, kunt u dat probleem laten zien en wat ze er aan zullen hebben dat hen zal helpen om het te overwinnen.
 • Zoals je kunt zien zal de exacte manier waarop je beelden gebruikt variëren – maar wat belangrijk is, is dat je altijd een manier vindt om er gebruik van te maken.

Probeer wat sociaal bewijs toe te voegen aan de mix

 • Als u probeert kijkers te verkopen vanuit de invalshoek dat het bijwonen van uw evenement hen op de een of andere manier ten goede komt – welk bewijs heeft u dan?
 • Social proof is een goede manier om dat te beantwoorden in geval van promo video’s, omdat het zowel krachtig is als een goede pasvorm. Probeer ook eens brede foto’s van het publiek van een eerder evenement, getuigenissen van eerdere deelnemers of zelfs alleen maar reacties van het publiek om de boodschap te versterken met bewijs van uw beweringen.
 • In sommige gevallen kan uw promo video daadwerkelijk worden ontworpen rond sociaal bewijs – zoals een casestudy op basis van een eerdere gebeurtenis die de voordelen ervan laat zien.

Sluit nooit een compromis over de kwaliteit

 • Kwaliteit telt voor veel – en wanneer u uiteindelijk uw promo video opneemt moet u ervoor zorgen dat er geen compromissen worden gesloten. Probeer uw video op te nemen in 1080p en met een hoge framesnelheid, en zorg ervoor dat de geluidskwaliteit ook uitstekend is.
 • Over het algemeen moet u de video bewerken om ruwe beelden te compileren in het eindproduct, en het opruimen en misschien wat effecten toevoegen. Het goede nieuws is dat als u de videobewerking wilt leren, er veel opties zijn die u kunt nastreven.
 • Voordat u uw promo video publiceert moet u de kwaliteit ervan meedogenloos evalueren en stappen ondernemen om eventuele gebieden te repareren als dat nodig is.

Zoals u kunt zien zal elk van deze tips helpen om de effectiviteit van uw promo video’s op een of andere manier te verbeteren. Door ze in het achterhoofd te houden en ze allemaal uit te proberen, zou u moeten eindigen met meer boeiende promo video’s die beter in staat zijn om hun doelen te vervullen. Sommige van deze tips kunnen zelfs helpen bij het verbeteren van andere soorten video’s die u mogelijk ook voor uw evenement maakt.